Vaříme a pečeme pro děti

Děti, naše radost, naše zlatíčka. Nakrmit je, aby jim chutnalo, pěkně rostly a nic jim nescházelo, to je cíl každé maminky. S příchodem dětí se rodinné vaření mění. Ať už se rodiče řadí mezi gurmány či víkendové kuchaře, děti je nutné nakrmit bez výjimky každý den.
V následujících řádcích vám chceme ukázat, že není třeba mít obavy, jak tento každodenní úkol zvládat a ještě si najít třeba i chvilku pro sebe.
Máme pro vás několik základních rad, jak se stravovat s dětmi. V sekci receptů vám budeme nabízet recepty pro inspiraci, jak pro vaše děti vařit.
Přejeme všem maminkám inspirativní čtení a příjemné vaření. Těšíme se na vaše komentáře, tipy a dotazy. Jen ty pomohou udržovat tuto sekci živou a aktuální
Vitana Tým
Jak se stravovat s dětmi
Děti znamenají revoluci v rodině, stravování nevyjímaje. Při troše úsilí a respektování několika zásad lze i tento nelehký úkol dobře zvládnout:
- Není třeba vařit odděleně pro děti a dospělé, naopak děti chtějí jíst to samé jako rodiče. Pokrm je nejlepší uvařit v základu pouze jemně kořeněný, nakonec oddělit porce pro dospělé a ty dokořenit.
- Pro získání dobrých stravovacích návyků dětí by celá rodina měla alespoň jednou denně jíst společně.
- Kvalitní suroviny, to je základ dobrého vaření. Upřednostňujeme čerstvé suroviny, nejsou-li k dispozici, teprve pak mražené a sušené.
- Maso volíme libové a dobře stravitelné (nejlépe stravitelné je drůbeží, ryby a králičí maso).
- Tuky by měly být zastoupeny podílově 2/3 rostlinného a 1/3 živočišného původu (skvělé jsou tuky s obsahem omega-3 mastných kyselin).
- Mléko a mléčné výrobky patří do dětského jídelníčku v polotučné variantě.
- Zelenina by měla být běžnou součástí jídelníčku (Ano, některé děti s ní mají problém. Je důležité, aby šla rodina příkladem).
- Konzumace ovoce je také nezbytnou součástí vyváženého jídelníčku.
- Vhodnou přílohou k jídlům jsou brambory, rýže, těstoviny a luštěniny.
- Doporučené druhy tepelné přípravy pokrmů jsou dušení, vaření, vaření v páře a pečení v alobalu.
- Jídla by se neměla zbytečně kořenit, solit či sladit.
Recepty
Vaření od základu (bujóny, koření, rýže, luštěniny).
POLÉVKY
-
Zeleninová polévka s drožďovými knedlíčky
Suroviny: 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce ovesných vloček, polévková lžíce másla, 2 kostky droždí, 1 vejce, hrst strouhanky, čerstvá petrželka, 1 Natur bujon zeleninový, sůl, 1 l vody
Příprava: Na polovině másla osmahneme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme k ní prolisovaný česnek a vložíme droždí, které rozpustíme. Necháme vychladnout. Do vychladlé směsi rozklepneme vejce, zahustíme strouhankou, osolíme a tvoříme knedlíčky.
Kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubším struhadle, osmahneme na zbytku másla a zalijeme vodou. Když začne vařit, přidáme Natur bujón zeleninový a povaříme 15 minut. Do vroucí polévky přidáme ovesné vločky a vkládáme zhotovené knedlíčky. Vaříme ještě 5 minut. Na závěr přidáme drobně nasekanou petrželku. -
Koprová polévka
Suroviny: 4 větší brambory, 3 lžíce čerstvého kopru, 2 vejce, lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, kelímek zakysané smetany, 1 Natur bujón kuřecí, sůl, 1 l vody
Příprava: Příprava: Na kostičky pokrájené brambory přelijeme horkou vodou a osolíme. Když polévka začne vařit, přidáme Natur bujón kuřecí a vaříme 15 minut. Vejce uvaříme natvrdo a z másla a mouky vymícháme světlou jíšku. Jíšku zalijeme trochou studené vody, dáme vařit do polévky a povaříme 10 minut. Na závěr do polévky vlijeme rozmíchanou zakysanou smetanu, nasekaný kopr a pokrájená vejce. Necháme přejít varem a podáváme. -
Mrkvová polévka
Suroviny: Suroviny: 4 mrkve, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžičky oleje, lžička másla, 1 lžíce hladké mouky, 120 g sýra žervé, kelímek smetany na vaření, Natur bujón kuřecí, sůl, čerstvá petrželka, 1 l vody, 2 rohlíky na osmažení.
Příprava: Na oleji osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli a česnek a přidáme 2 nahrubo nastrouhané mrkve a společně orestujeme. Zalijeme horkou vodou, přidáme Natur bujón kuřecí a 2 mrkve nastrouhané najemno. Vaříme 10 minut. Z másla a mouky zhotovíme světlou jíšku, přidáme do polévky a vlijeme v trošce vody rozmixovaný sýr žervé, smetanu na vaření a povaříme dalších 10 minut. Na závěr vložíme do polévky čerstvou petrželku. Podáváme s kostičkami rohlíku osmahnutými na trošce oleje.
HLAVNÍ JÍDLA
-
Rizoto z drůbežího masa
Suroviny: 2 řízky z kuřecích stehen, 1 cibule, olej, Grilovací koření Natur, 2 bílé papriky, 30 dkg rýže Vitana Bask, sůl, strouhaný sýr na posypání
Příprava: Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nadrobno nakrájené kuřecí maso, lžičku grilovacího koření Natur, osolíme a dusíme doměkka. Pak přidáme na kostičky nakrájené papriky a propláchnutou rýži. Rýže musí být ponořená v omáčce s přesahem 1 cm. Dáme do trouby vyhřáté na 170 °C a 20 minut dusíme v troubě. Podáváme sypané strouhaným sýrem. -
Špagety s rajčaty a drůbežím masem
Suroviny: sáček špaget, 30 dkg kuřecích prsou, 1 cibule, 2 stroužky česneku, olej, koření Natur těstoviny, konzerva krájených rajčat, strouhaný sýr
Příprava: Příprava: Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nadrobno nakrájené kuřecí maso, osolíme a dusíme. Když je maso měkké, přilijeme konzervu rajčat, přidáme lžičku koření Natur těstoviny. Dusíme 10 minut. Omáčku zahustíme strouhaným sýrem a promícháme s ní dle návodu uvařené špagety. Podáváme sypané sýrem a můžeme přidat i čerstvou petrželku. -
Kuře na paprice
Suroviny: 1/2 kuřete nebo 4 kusy stehenních řízků, 2 menší cibule, olej, 2 lžíce hladké mouky, lžička sladké papriky Vitana, lžička Natur koření Pečené kuře, bujón Natur kuřecí, sůl, 1 malý rajčatový protlak, 1 kelímek zakysané smetany
Příprava: Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme vykostěné a nakrájené kuřecí maso, orestujeme. Osolíme, přidáme obě koření a zaprášíme hladkou moukou. Po osmahnutí zalijeme vývarem z kuřecího bujónu, přidáme rajčatový protlak a dusíme doměkka. Na závěr dochutíme rozkvedlanou zakysanou smetanou a podáváme s rýží.