zavřít

MENU

O vaření

ZPĚT NA O vaření

Slovníček pojmů

MALÝ KULINÁŘSKÝ SLOVNÍK

96 CELKEM pojmů ve slovníčku

Připravili jsme pro vás slovníček těch opravdu nejznámějších pojmů, se kterými se dnes již běžně potkáváme na jídelním lístku v restauracích i různých - dnes tak oblíbených - kulinářských pořadech.

Pro lepší přehlednost si je rozdělíme na výrazy popisující způsob úpravy a na názvy samotných pokrmů, popř. chodů i nejznámějších surovin.

VYHLEDAT
  • FILÍROVÁNÍ

    Tímto termínem se označuje vykrajování filet / krájení na plátky. Nejen z ryb nebo masa, ale také z ovoce.

    Bylo pro vás vysvětlení užitečné? ANO NE
  • AL DENTE

    V italštině výraz znamená "na skus". Je to kuchařský termín používaný pro suroviny, které jsou uvařeny správně, a to převážně těstoviny a rýže. Potraviny by měly klást mírný odpor při kousání, ale neměly by být měkké, rozvařené nebo tvrdé ve středu.

    Bylo pro vás vysvětlení užitečné? ANO NE
  • AL FORNO

    Italský výraz označující jídlo, které je "upečeno v troubě".

    Bylo pro vás vysvětlení užitečné? ANO NE
  • ANTIPASTA

    Výraz pro předkrm (z italského „antipasto“). Může obsahovat různé salámy, klobásy, tuňáky, ryby v oleji a protlaku s olivami, zeleninou apod.

    Bylo pro vás vysvětlení užitečné? ANO NE
  • ARBORIO

    Kulatozrnná rýže. Má velký obsah škrobu. Tento druh po uvaření vytvoří až krémovitou hmotu. Z rýže Arborio se připravují pravá italská rizota.

    Bylo pro vás vysvětlení užitečné? ANO NE
  • ARTYČOK

    Rostlina patřící do čeledi hvězdicovitých. Je podobná bodláku a pochází ze severní Afriky a západní Asie. Artyčoky se mohou konzumovat syrové jako salát s panenským olivovým olejem a zakapané citronovou šťávou. Výborné jsou i dušené, grilované, smažené i pečené. Často se také nakládají.

    Bylo pro vás vysvětlení užitečné? ANO NE
DALŠÍ POJMY
  • PRODUKTY

  • RECEPTY

  • AKTUALITY

  • KONTAKTY

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

PŘEČTĚTE SI VÍCE ZAVŘÍT