Slovníček pojmů
MALÝ KULINÁŘSKÝ SLOVNÍK
96 CELKEM pojmů ve slovníčku
Připravili jsme pro vás slovníček těch opravdu nejznámějších pojmů, se kterými se dnes již běžně potkáváme na jídelním lístku v restauracích i různých - dnes tak oblíbených - kulinářských pořadech.
Pro lepší přehlednost si je rozdělíme na výrazy popisující způsob úpravy a na názvy samotných pokrmů, popř. chodů i nejznámějších surovin.
-
FILÍROVÁNÍ
Tímto termínem se označuje vykrajování filet / krájení na plátky. Nejen z ryb nebo masa, ale také z ovoce.
-
AL DENTE
V italštině výraz znamená "na skus". Je to kuchařský termín používaný pro suroviny, které jsou uvařeny správně, a to převážně těstoviny a rýže. Potraviny by měly klást mírný odpor při kousání, ale neměly by být měkké, rozvařené nebo tvrdé ve středu.
-
AL FORNO
Italský výraz označující jídlo, které je "upečeno v troubě".
-
ANTIPASTA
Výraz pro předkrm (z italského „antipasto“). Může obsahovat různé salámy, klobásy, tuňáky, ryby v oleji a protlaku s olivami, zeleninou apod.
-
ARBORIO
Kulatozrnná rýže. Má velký obsah škrobu. Tento druh po uvaření vytvoří až krémovitou hmotu. Z rýže Arborio se připravují pravá italská rizota.
-
ARTYČOK
Rostlina patřící do čeledi hvězdicovitých. Je podobná bodláku a pochází ze severní Afriky a západní Asie. Artyčoky se mohou konzumovat syrové jako salát s panenským olivovým olejem a zakapané citronovou šťávou. Výborné jsou i dušené, grilované, smažené i pečené. Často se také nakládají.