zavřít

MENU

O vaření

ZPĚT NA O vaření

Slovníček pojmů

MALÝ KULINÁŘSKÝ SLOVNÍK

96 CELKEM pojmů ve slovníčku

Připravili jsme pro vás slovníček těch opravdu nejznámějších pojmů, se kterými se dnes již běžně potkáváme na jídelním lístku v restauracích i různých - dnes tak oblíbených - kulinářských pořadech.

Pro lepší přehlednost si je rozdělíme na výrazy popisující způsob úpravy a na názvy samotných pokrmů, popř. chodů i nejznámějších surovin.

VYHLEDAT
  • BASMATI

    Druh dlouhozrnné rýže. Basmati se také říká "princezna mezi rýžemi". Je to proto, že se jedná o nejušlechtilejší odrůdu rýže pěstovanou na úpatí Himalájí. Roste kromě Indie také v Pákistánu a Íránu. Správně by Basmati měla po sklizni rok až dva "stárnout" v suchu a temnu, aby se rozvinula její plná vůně s oříškovým nádechem. Svou bílou barvu získává odstraněním slupky a následným leštěním. Při vaření se nelepí. Basmati se používá především v typických indických jídlech.

    Pozn. Kvalitní rýži Basmati si můžete pořídit i pod značkou Vitana.

    Bylo pro vás vysvětlení užitečné? ANO NE
  • PRODUKTY

  • RECEPTY

  • AKTUALITY

  • KONTAKTY

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

PŘEČTĚTE SI VÍCE ZAVŘÍT