zavřít

MENU

O vaření

ZPĚT NA O vaření

Slovníček pojmů

MALÝ KULINÁŘSKÝ SLOVNÍK

96 CELKEM pojmů ve slovníčku

Připravili jsme pro vás slovníček těch opravdu nejznámějších pojmů, se kterými se dnes již běžně potkáváme na jídelním lístku v restauracích i různých - dnes tak oblíbených - kulinářských pořadech.

Pro lepší přehlednost si je rozdělíme na výrazy popisující způsob úpravy a na názvy samotných pokrmů, popř. chodů i nejznámějších surovin.

VYHLEDAT
  • FOIE GRAS  [foe gra:]

    Výraz značí francouzskou delikatesu. Játra, která se získávají překrmováním hus a kachen, jsou jedním z nejdražších pokrmů na světě. Aby byla chuť jater "optimální", jsou husy a kachny krmeny dvakrát až třikrát denně více než půlkilem zrní a tuku (někde se uvádí, že kachny jsou krmeny fíky). Po dvou až třech týdnech výkrmu jsou játra ptáků šestkrát až desetkrát větší, než by byla za normálních okolností. Spousta lidí a hlavně ochránců zvířat způsob vykrmování odsuzuje. V některých státech je vykrmování ptáků pro produkci foie gras zakázáno. Kupodivu Maďarsko je co do produkce druhé za Francií, ale v kvalitě zcela srovnatelné.

    Bylo pro vás vysvětlení užitečné? ANO NE
  • PRODUKTY

  • RECEPTY

  • AKTUALITY

  • KONTAKTY

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

PŘEČTĚTE SI VÍCE ZAVŘÍT