Jedním z hlavních současných trendů v českých domácnostech je růst vaření od základu. Lidé stále nejvíce preferují tradiční českou kuchyni, do které patří také omáčky. Přesto stále trvá poptávka po možnostech zkrácení doby přípravy domácích jídel, o čemž svědčí obliba bujónů nebo jíšek, a není důvod nenabídnout tuto možnost i při rutinním vaření složitých omáček.
U nové kategorie tekutých základů omáček se Vitana zaměřila na jejich chuť, kvalitu surovin a univerzálnost použití. „Vyladili jsme základ a to zábavné a důležité – konečné dochucení vlastní domácí omáčky – pak necháváme na fantazii samotných kuchařek,“ říká Petra Ježková z oddělení marketingu.
Tři nové tekuté základy omáček, které nemají na českém trhu žádného konkurenta, neobsahují přidaný glutamát, konzervanty ani umělá barviva.
Bešamelový základ Z bešamelu (máslová jíška s mlékem) se vaří mnoho druhů omáček, například koprová, křenová či těstovinové sýrové omáčky, ale může se přidat i do špenátu, při zapékání masa a zeleniny nebo všude tam, kde se používá smetana. Díky této novince lze ušetřit 20 minut nutných pro přípravu bešamelu.
Rajčatový základ Rajčatové pyré s bylinkami a cibulkou je pro české jazýčky vyladěný rajčatový základ, který je ideální pro přípravu boloňské nebo tradiční rajské omáčky. Na rozdíl od konkurenčních pyré nebo protlaků má tu správnou omáčkovou konzistenci a příjemně nasládlou chuť.
Tmavý základ V podstatě se jedná o silný tekutý vývar s výraznou masovou hovězí chutí, jež je rychlým startem při vaření všech tmavých omáček. Příprava znojemské nebo na houbách nebyla nikdy tak snadná.