Grilování je jednou z nejoblíbenějších letních činností. Je to příležitost k setkání s přáteli nebo rodinou, samozřejmostí je skvělé jídlo a pití a také typická vůně a chuť kouře. „Kouřová příchuť a vůně je oblíbená po celém světě, napříč všemi kulturami. Hořením dřeva vzniká typické kouřové aroma, které si náš mozek spojuje se vzpomínkami našich předků. Vaření na ohni totiž bylo pro vývoj lidstva klíčové. Tepelně upravené jídlo pomohlo našemu trávení, které trvalo kratší dobu. Zbylo tak více času na jiné věci – například různé vynálezy,“ vysvětluje PhDr. Eva Ferrarová, Ph.D., která se zabývá antropologií jídla na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.
 
Je tedy jasné, že touhu po grilovaných a uzených jídlech máme zakódovanou hluboko v naší genetice. „Řada lidí, především ve městech, ale v dnešní době nemá možnost grilovat na otevřeném ohni. Proto kouřovou chuť nově nabízíme všem, kdo třeba využívají pouze elektrický nebo plynový gril, nebo si maso připravují na pánvi či v troubě,” vysvětluje Michaela Plecitá, produktová manažerka společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko, do jejíhož portfolia koření a omáčky Vitana patří.
 
Čtyři nové kořenící směsi Smoky Taste jsou určeny pro dochucení kuřecího, hovězího, vepřového masa, ale i kuřecích křídel. Originální recepty na zadní straně obalu navíc přináší inspiraci na nové grilovací recepty. Spolu s kořením představuje Vitana Smoky Taste i tři steakové omáčky v příchutích BBQ Sweet & Mild, BBQ Grilled Ribs a BBQ Honey & Chipotle, které se kromě grilování také výborně hodí k pečení, ochucení minutek nebo třeba pro přípravu sendvičů.
 
A jak kouřová příchuť vlastně vzniká? „Zcela přírodně – konktrétně v tomto případě hlavně z uzené papriky nebo chipotle, což jsou uzené chilli papričky. Tyto ingredience se udí podobně jako třeba maso, jsou vystaveny kouři z vybraných druhů dřeva. Oblíbený je například pekanový ořech, ořešák nebo dub,“ vysvětluje Sabina Farková, vývojová inženýrka za kategorii koření ve společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko.