Skotský (biskupský) zajíček 1 ks

Pečené kuře s česnekem a cherry rajčaty Druh jídla Dezerty Obtížnost Střední Příprava 70 min.

Potřebné suroviny

Máslo85 g
Cukr krupice85 g
Vejce1 ks
Žloutek1 ks
Hladká mouka110 g
Kypřicí prášek ¼ sáčku
Mandle plátky7 g
Perníkové koření ¼ sáčku
Sušené ovoce (meruňky, zázvor, švestky, rozinky)50 g
Pomerančová kůra mletá 2 g
Šťáva z pomeranče¼ ks
Citronová kůra mletá 2 g
Skotská whisky2 lžíce

Příprava receptu

Technologický postup: Vymažeme si formu zajíčka (velikost 20 cm) máslem a vysypeme hladkou moukou. Přebytečnou mouku z formy sklepeme. Necháme si povolit máslo, které vyšleháme s cukrem moučkou do hladkého krému. Postupně přišleháváme vejce, whisky a zakápneme pomerančovou štávou. Do mouky zamícháme citrónovou, pomerančovou kůru, nakrájené sušené ovoce, mandlové plátky, kypřící prášek, perníkové koření. Do vyšlehané směsi vařečkou zamícháme mouku s přísadami. Těstem naplníme zajíčka, přiklopíme a dáme do vyhřáté trouby na 170 °C po dobu 50 minut. Po upečení nechte krátce vychladnout, odklopte horní část formy a nechte zajíčka dalších deset minut chladnout. Po částečném vychladnutí vyklopte zajíčka z formy a dozdobte.