Druh jídla Dezerty
Obtížnost Střední
Příprava 70 min.
| Máslo | 85 g |
| Cukr krupice | 85 g |
| Vejce | 1 ks |
| Žloutek | 1 ks |
| Hladká mouka | 110 g |
| Kypřicí prášek | ¼ sáčku |
| Mandle plátky | 7 g |
| Perníkové koření | ¼ sáčku |
| Sušené ovoce (meruňky, zázvor, švestky, rozinky) | 50 g |
| Pomerančová kůra mletá | 2 g |
| Šťáva z pomeranče | ¼ ks |
| Citronová kůra mletá | 2 g |
| Skotská whisky | 2 lžíce |
Technologický postup: Vymažeme si formu zajíčka (velikost 20 cm) máslem a vysypeme hladkou moukou. Přebytečnou mouku z formy sklepeme. Necháme si povolit máslo, které vyšleháme s cukrem moučkou do hladkého krému. Postupně přišleháváme vejce, whisky a zakápneme pomerančovou štávou. Do mouky zamícháme citrónovou, pomerančovou kůru, nakrájené sušené ovoce, mandlové plátky, kypřící prášek, perníkové koření. Do vyšlehané směsi vařečkou zamícháme mouku s přísadami. Těstem naplníme zajíčka, přiklopíme a dáme do vyhřáté trouby na 170 °C po dobu 50 minut. Po upečení nechte krátce vychladnout, odklopte horní část formy a nechte zajíčka dalších deset minut chladnout. Po částečném vychladnutí vyklopte zajíčka z formy a dozdobte.