Jehněčí pečeně

s bylinkovým kuskusem pro 4 osoby
Pečené kuře s česnekem a cherry rajčaty Druh jídla Hlavní chod Obtížnost Střední Příprava 165 min.

Potřebné suroviny

Jehněčí hřbet800 g
Česnek propasírovaný3 ks stroužky
Česnek2 ks stroužky
Černý pepř mletý1 lžička
Rozmarýn2 snítky
Rozmarýn mletý sušený1 lžička
Voda500 ml
Masox 1 ks
Čerstvé bylinky (koriandr, máta, petržel nať)50 g
Kuskus200 g
Vinný ocet1 lžíce
Olivový olej4 lžíce
Zeleninový bujón1 ks
Máslo1 lžíce
Sůl1 lžička

Příprava receptu

Na pečeni
Jehněčí hřbet 800 g
Česnek propasírovaný 3 ks stroužky
Česnek 2 ks stroužky
Olivový olej 2 lžíce
Černý pepř mletý 1 lžička
Rozmarýn 2 snítky
Rozmarýn mletý sušený 1 lžička
Sůl 1 lžička
Máslo 1 lžíce

Technologický postup: jehněčí hřbet nařežeme na povrchu do mřížky. Vetřeme sůl, pasírovaný česnek, pepř a rozmarýn. Zakryjeme alobalem a necháme dvě hodiny odležet v lednici. Rozehřejeme pánev, přilijeme olej. Marinované maso vložíme do pánve a opékáme 3 minuty z každé strany. Přidáme máslo, stroužky česneku a snítky rozmarýnu.

Maso vložíme do připravené nádoby, zalijeme marinádou z pánve a dáme péci do trouby na 170 °C na 12 minut. Během pečení maso poléváme výpekem. Po upečení vypneme troubu a necháme maso dojít dalších 15 minut.


Výpek omáčka
Výpek z masa
Masox 1 ks
Voda 200 ml

Technologický postup: Slijeme výpek do rendlíku, přidáme masox a vodu. Převaříme a částečně vyvaříme přebytečnou vodu.


Kuskus
Kuskus 200 g
Čerstvé bylinky (koriandr, máta, petržel nať) 50 g
Vinný ocet 1 lžíce
Olivový olej 2 lžíce
Voda 300 ml
Zeleninový bujón 1 ks

Technologický postup: převaříme vodu se zeleninovým kuskusem. Po provaření zalijeme kuskus a necháme 8 minut odstát. Hotový kuskus načechráme vidličkou, osolíme, pokapeme zálivkou z oleje, vinného octa a bylinek.