Velikonoční volská oka porcí 4-6

Velikonoční volská oka Druh jídla Dezerty Obtížnost Snadné Příprava 60 min.

Sněhová hmota

Cukr krupice250 g
Voda380 ml
Bílky5 ks
Cukr moučka50 g
Vanilkový cukr Vitana35 g

Příprava receptu

Dáme vařit 180 g cukru krupice s vodou. Až se začne cukerný rozvar vařit, začneme šlehat bílky se zbytkem cukru krupice a vanilkovým cukrem. Cukr moučku si prosejeme a dáme ji prozatím bokem. Do pevného sněhu, který stále šleháme, zaléváme cukerný rozvar uvařený na 116 – 120 °C. Snížíme rychlost a necháme hmotu při chodu částečně vychladnout. Ručně do hmoty krátce zamícháme cukr moučku. Lžící hmotu nanášíme na pečicí papíry. Vytvarujeme lžící důlek na džem. Volská oka sušíme na 100 °C, dokud se nebude lehce odlepovat od pečicího papíru. Střed volského oka vyplníme meruňkovým džemem.

Dohotovení

Jablečno – meruňkový džem Hamé200 g