Budete potřebovat
Libové hovězí maso | 400 g |
Smetana 30% | 200 ml |
Nakládané okurky | 100 g |
Červená cibule | 150 g |
Žampiony | 8 ks |
Tymián | 8 větviček nebo 2 čajové lžičky sušeného |
Olej | 10 polévkových lžic |
Rajčatový protlak | 1 polévková lžíce |
Hořčice plnotučná | 1 polévková lžíce |
Vitana Masox tekutý | 2 polévkové lžíce |
Voda | 100 ml |
Ocet | 1 polévková lžíce |
Brambory | 4 velké |
Sůl | 15 g |
Petržel | 30g |
Příprava receptu
Troubu rozpálíme na 200 °C, použijeme horkovzduch. Brambory důkladně omyjeme a propíchneme vidličkou, stačí 3x až 4x. Na pečícím plechu uděláme čtyři kupičky soli, na které položíme brambory a dáme péct. Pečeme podle velikosti brambor až jsou měkké.
Maso nakrájíme na nudličky o velikosti malíčku. Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky, okurky na podélné plátky a žampiony na čtvrtky.
V pánvi rozpálíme polovinu oleje a velice zprudka opečeme žampiony. Vyndáme je z pánve, přidáme zbytek oleje, necháme znovu rozpálit a nasypeme cibuli. Tu necháme alespoň půl minuty ležet bez míchání. Poté ji promícháme a necháme opéct dohněda. Cibuli rozhrneme ke krajům a na uvolněném středu pánve orestujeme masové nudličky. Po chvilce je smícháme s cibulí a necháme odvařit většinu šťávy. Vmícháme protlak a hořčici a necháme minutku provařit. Poté přidáme VITANA MASOX tekutý, tymián, vodu a provaříme alespoň 5 minut. Nakonec přidáme okurky, orestované žampiony, promícháme a odstavíme.
Do smetany ke šlehání vmícháme ocet a za stálého míchání počkáme, než nám smetana zhoustne. Polovinu přidáme do pánve ke směsi a polovinu si necháme na ozdobu.
Na talíř položíme upečenou bramboru se slupkou, roztrhneme vidličkou na čtyři kusy a přelijeme masovou směsí. Nahoru dáme lžičku zbylé domácí zakysané smetany a posypeme posekanou petrželkou.
Tip.: Pokud byla směs před vmícháním smetany příliš řídká, zahustíme dvěma lžičkami KUKUŘIČNÉHO! škrobu rozmíchaného ve vodě a minutu provaříme.