Budete potřebovat

Kuřecí stehna 4 ks
Mrkev 100 g
Petržel 100 g
Celer 100 g
Cibule 150 g
Česnek 5 stroužků
VITANA MASOX tekutý 3 polévkové lžíce
Voda 1 l
Mladé červené víno 500 ml
Žampiony 6 ks
Slanina 100 g
Nakládané cibulky 100 g
Rozmarýn 3 snítky nebo 1 lžička
Tymián 6 snítek nebo 3 lžičky
Bobkový list 3 ks
Černý pepř 15 kuliček
Nové koření 5 kuliček
Batáty 600 g
Smetana 200 - 300 ml
Máslo 30 g

Příprava receptu

Batáty oloupeme a nakrájíme na větší kusy. Zalijeme vodou, přidáme 3 lžíce VITANA MASOX tekutý, přivedeme k varu a uvaříme doměkka. Vodu slijeme do misky, batáty zalijeme smetanou a umixujeme ponorným mixérem do hladkého krému. 

Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky o velikosti 1x1x1 cm. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo.

Kuřecí stehna v kloubech rozdělíme, osolíme a opepříme. V kastrolu rozpálíme sádlo a stehna z obou stran opečeme do tmavě zlaté barvy. Vyjmeme je a orestujeme kořenovou zeleninu do hnědé barvy. Když je zelenina hnědá, přidáme cibuli a společně orestujeme do tmavě hnědé barvy. Nakonec vložíme stroužky česneku, podrcené divoké koření, tymián a rozmarýn. Krátce prohřejeme a zalijeme vínem. Několik minut provaříme a vložíme kuře. Kuře by mělo být skoro potopené, pokud není, zbylou tekutinu doplníme vývarem z batátů. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 200°C. Pečeme, dokud nejsou stehna měkká. V případě potřeby dolijeme vývarem z batátů. 

Slaninu nakrájíme na malé kostky, žampiony na čtvrtky. Cibulky necháme celé. Do pánve přidáme trochu rostlinného oleje a vypečeme slaninu. Slaninu vyjmeme a na výpeku orestujeme žampiony a nakonec cibulky. Vše nakonec smícháme a podáváme ke kuřeti jako přílohu.

 Když je kuře měkké, vyjmeme ho z hrnce a vývar scedíme do nového hrnce. Vývar bez masa svaříme na 1/3 (300 ml). Smícháme mouku s máslem do drobenky, přidáme do omáčky, dobře prošleháme a dalších deset minut provaříme. Omáčka by měla být hustá a výrazná, pokud ji z toho něco chybí, více ji svařte nebo doplňte brusinkovou zavařeninou. 

Prohřejeme batátové pyré, které dáme na dno hlubokého talíře, přidáme kuřecí stehna, přidáme přílohu, přelijeme hustou vinnou omáčkou a dozdobíme lístky plocholisté petržele.

Uložit do pdf Tisknout