Budete potřebovat
Kuřecí stehna | 4 ks |
Mrkev | 100 g |
Petržel | 100 g |
Celer | 100 g |
Cibule | 150 g |
Česnek | 5 stroužků |
VITANA MASOX tekutý | 3 polévkové lžíce |
Voda | 1 l |
Mladé červené víno | 500 ml |
Žampiony | 6 ks |
Slanina | 100 g |
Nakládané cibulky | 100 g |
Rozmarýn | 3 snítky nebo 1 lžička |
Tymián | 6 snítek nebo 3 lžičky |
Bobkový list | 3 ks |
Černý pepř | 15 kuliček |
Nové koření | 5 kuliček |
Batáty | 600 g |
Smetana | 200 - 300 ml |
Máslo | 30 g |
Příprava receptu
Batáty oloupeme a nakrájíme na větší kusy. Zalijeme vodou, přidáme 3 lžíce VITANA MASOX tekutý, přivedeme k varu a uvaříme doměkka. Vodu slijeme do misky, batáty zalijeme smetanou a umixujeme ponorným mixérem do hladkého krému.
Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky o velikosti 1x1x1 cm. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo.
Kuřecí stehna v kloubech rozdělíme, osolíme a opepříme. V kastrolu rozpálíme sádlo a stehna z obou stran opečeme do tmavě zlaté barvy. Vyjmeme je a orestujeme kořenovou zeleninu do hnědé barvy. Když je zelenina hnědá, přidáme cibuli a společně orestujeme do tmavě hnědé barvy. Nakonec vložíme stroužky česneku, podrcené divoké koření, tymián a rozmarýn. Krátce prohřejeme a zalijeme vínem. Několik minut provaříme a vložíme kuře. Kuře by mělo být skoro potopené, pokud není, zbylou tekutinu doplníme vývarem z batátů. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 200°C. Pečeme, dokud nejsou stehna měkká. V případě potřeby dolijeme vývarem z batátů.
Slaninu nakrájíme na malé kostky, žampiony na čtvrtky. Cibulky necháme celé. Do pánve přidáme trochu rostlinného oleje a vypečeme slaninu. Slaninu vyjmeme a na výpeku orestujeme žampiony a nakonec cibulky. Vše nakonec smícháme a podáváme ke kuřeti jako přílohu.
Když je kuře měkké, vyjmeme ho z hrnce a vývar scedíme do nového hrnce. Vývar bez masa svaříme na 1/3 (300 ml). Smícháme mouku s máslem do drobenky, přidáme do omáčky, dobře prošleháme a dalších deset minut provaříme. Omáčka by měla být hustá a výrazná, pokud ji z toho něco chybí, více ji svařte nebo doplňte brusinkovou zavařeninou.
Prohřejeme batátové pyré, které dáme na dno hlubokého talíře, přidáme kuřecí stehna, přidáme přílohu, přelijeme hustou vinnou omáčkou a dozdobíme lístky plocholisté petržele.