Budete potřebovat

máslo 85 g
cukr krupice 85 g
vejce 1
hladká mouka 110 g
kypřicí prášek ¼ sáčku
mandle plátky 7 g
perníkové koření ¼ sáčku
sušené ovoce (meruňky, zázvor, švestky, rozinky) 50 g
pomerančová kůra mletá 2 g
šťáva z pomeranče ¼ ks
skotská whisky 2 lžíce
žloutek 1
citronová kůra mletá 2 g

Příprava receptu

Vymažeme si formu zajíčka (velikost 20 cm) máslem a vysypeme hladkou moukou. Přebytečnou mouku z formy sklepeme. Necháme si povolit máslo, které vyšleháme s cukrem moučkou do hladkého krému.
Postupně přišleháváme vejce, whisky a zakápneme pomerančovou štávou. Do mouky zamícháme citrónovou, pomerančovou kůru, nakrájené sušené ovoce, mandlové plátky, kypřící prášek, perníkové koření. Do vyšlehané směsi vařečkou zamícháme mouku s přísadami. Těstem naplníme zajíčka, přiklopíme a dáme do vyhřáté trouby na 170 °C po dobu 50 minut. Po upečení nechte krátce vychladnout, odklopte horní část formy a nechte zajíčka dalších deset minut chladnout. Po částečném vychladnutí vyklopte zajíčka z formy a dozdobte.
Uložit do pdf Tisknout