Budete potřebovat
Mléko plnotučné | 200 ml |
Cukr krupice | 120 g |
Droždí sušené | 1 ks |
Polohrubá mouka | 500 g |
Kandovaná citrónová kůra kostičky | 50 g |
Žloutky | 3 ks |
Vanilkový cukr | 1 ks |
Rozinky | 50 g |
Mandle plátky | 100 g |
Máslo | 120 g |
Kypřící prášek | ¼ ks |
Žloutek na pomašlování | 1 ks |
Příprava receptu
Do vlažného mléka přisypeme malou část cukru, malou část mouky a sušené droždí. Necháme vzejít na teplém místě.Mezitím si do mísy nasypeme polohrubou mouku, špetku soli, vanilkový cukr, zbytek cukru krupice a kypřící prášek. Máslo si rozpustíme a necháme zchladit, abychom ho na těsto nenalili příliš teplé.
Vzešlý kvásek zamícháme se sypkou částí a máslem. Vypracujeme tužší těsto, musí být hladké a nelepivé. Nakonec do těsta zamícháme mandle, rozinky a kandovanou kůru. Těsto v míse lehce poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě.
Pokud těsto nakyne, znovu ho propracujeme a dáme kynout. Takto ho propracujeme ještě jednou a necháme ho zase kynout, bude pak nakynutější a vláčnější. Tento postup může trvat i dvě hodiny, ale bude stát za dobrým mazancem.
Z těsta vytvoříme bochánek, poprášíme moukou a necháme ho zakrytý kynout další hodinu až dvě, záleží na teplotě těsta. Za teplého počasí bude mazanec kynout rychleji.
Vykynutý bochánek potřeme rozšlehaným žloutkem a střed nařízneme do kříže. Mazanec pečeme na 180 °C po dobu 15 minut, pak teplotu snížíme na 160 °C a pečeme dalších 40 minut. Před vyndáním mazance z trouby se přesvědčíme, že je mazanec propečený. Pokud se bude těsto lepit na špejli, ještě necháme mazanec dopéci.