- Chod
- Dezerty
- Příležitost
- Velikonoce
- Náročnost
- Střední
- Doba přípravy
- Počet osob
- 8 osoby
- Autor
- Vitana
CO BUDEME POTŘEBOVAT
- Mléko plnotučné
- 200 ml
- Cukr krupice
- 120 g
- Droždí sušené
- 1 ks
- Polohrubá mouka
- 500 g
- Kandovaná citrónová kůra kostičky
- 50 g
- Špetka soli
- Žloutky
- 3 ks
- Vanilkový cukr
- 1 ks
- Rozinky
- 50 g
- Mandle plátky
- 100 g
- Máslo
- 120 g
- Kypřící prášek
- ¼ ks
- Dohotovení ↓
- Žloutek na pomašlování
- 1 ks
PŘÍPRAVA RECEPTU
Do vlažného mléka přisypeme malou část cukru, malou část mouky a sušené droždí. Necháme vzejít na teplém místě. Mezi tím si do mísy nasypeme polohrubou mouku, špetku soli, vanilkový cukr, zbytek cukru krupice a kypřící prášek. Máslo si rozpustíme a necháme zchladit, abychom ho na těsto nenalili příliš teplé. Vzešlý kvásek zamícháme se sypkou částí a máslem. Vypracujeme tužší těsto, musí být hladké a nelepivé. Nakonec do těsta zamícháme mandle, rozinky a kandovanou kůru. Těsto v míse lehce poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě. Pokud těsto nakyne, znovu ho propracujeme a dáme kynout. Takto ho propracujeme ještě jednou a necháme ho zase kynout, bude pak nakynutější a vláčnější. Tento postup může trvat i dvě hodiny, ale bude stát za dobrým mazancem. Z těsta vytvoříme bochánek, poprášíme moukou a necháme ho zakrytý kynout další hodinu až dvě, záleží na teplotě těsta. Za teplého počasí bude mazanec kynout rychleji. Vykynutý bochánek potřeme rozšlehaným žloutkem a střed nařízneme do kříže. Mazanec pečeme na 180 °C po dobu 15 minut, pak teplotu snížíme na 160 °C a pečeme dalších 40 minut. Před vyndáním mazance z trouby se přesvědčíme, že je mazanec propečený. Pokud se bude těsto lepit na špejli, ještě necháme mazanec dopéci.