zavřít

MENU

Recepty

ZPĚT NA Recepty

Máslový mazanec

3,0 Hodnotilo: 294 lidí
Chod
Dezerty
Příležitost
Velikonoce
Náročnost
Střední
Doba přípravy
 
Počet osob
8 osoby
Autor
Vitana

CO BUDEME POTŘEBOVAT

Mléko plnotučné
200 ml
Cukr krupice
120 g
Droždí sušené
1 ks
Polohrubá mouka
500 g
Kandovaná citrónová kůra kostičky
50 g
Špetka soli
Žloutky
3 ks
Vanilkový cukr
1 ks
Rozinky
50 g
Mandle plátky
100 g
Máslo
120 g
Kypřící prášek
¼ ks
Dohotovení ↓
Žloutek na pomašlování
1 ks

PŘÍPRAVA RECEPTU

Do vlažného mléka přisypeme malou část cukru, malou část mouky a sušené droždí. Necháme vzejít na teplém místě. Mezi tím si do mísy nasypeme polohrubou mouku, špetku soli, vanilkový cukr, zbytek cukru krupice a kypřící prášek. Máslo si rozpustíme a necháme zchladit, abychom ho na těsto nenalili příliš teplé. Vzešlý kvásek zamícháme se sypkou částí a máslem. Vypracujeme tužší těsto, musí být hladké a nelepivé. Nakonec do těsta zamícháme mandle, rozinky a kandovanou kůru. Těsto v míse lehce poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě. Pokud těsto nakyne, znovu ho propracujeme a dáme kynout. Takto ho propracujeme ještě jednou a necháme ho zase kynout, bude pak nakynutější a vláčnější. Tento postup může trvat i dvě hodiny, ale bude stát za dobrým mazancem. Z těsta vytvoříme bochánek, poprášíme moukou a necháme ho zakrytý kynout další hodinu až dvě, záleží na teplotě těsta. Za teplého počasí bude mazanec kynout rychleji. Vykynutý bochánek potřeme rozšlehaným žloutkem a střed nařízneme do kříže. Mazanec pečeme na 180 °C po dobu 15 minut, pak teplotu snížíme na 160 °C a pečeme dalších 40 minut. Před vyndáním mazance z trouby se přesvědčíme, že je mazanec propečený. Pokud se bude těsto lepit na špejli, ještě necháme mazanec dopéci.

  • PRODUKTY

  • RECEPTY

  • AKTUALITY

  • KONTAKTY

POŠLETE RECEPT E-MAILEM?
ODESLAT
X ZAVŘÍT

Máslový mazanec

X ZAVŘÍT

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

PŘEČTĚTE SI VÍCE ZAVŘÍT