Recepty
- Nacházíte se:
- Úvod
- Recepty
- Hlavní chod
- Grilované vepřové špízy s arašídovou omáčkou a okurkovým salátem
- Chod
- Hlavní chod
- Příležitost
- Grilování
- Náročnost
- Snadné
- Doba přípravy
- 60 min.
- Počet osob
- 4 osoby
- Autor
- Vitana
CO BUDEME POTŘEBOVAT
- Maso ↓
- vepřové maso (kýta, bok, plec, krkovice)
- 800 g
- paprika sladká mletá
- 1 lžička
- kajenský pepř
- 0,5 lžičky
- pepř bílý mletý
- 0,5 lžičky
- sůl
- větší špetka
- olivový olej
- 4 lžíce
- limety k podávání
- 2
- Omáčka ↓
- arašídy nesolené
- 150 g
- kousek zázvoru
- kousek (asi 2 cm)
- cibule
- 1
- olivový olej
- 1 lžíce
- chilli kousky
- 0,5 lžičky
- kokosové mléko
- 150 ml
- voda
- 100 ml
- limetová šťáva
- pár kapek
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- Salát ↓
- salátová okurka
- 1
- olivový olej
- 1 lžíce
- limetová šťáva
- 1/2
- sůl
- čerstvě mletý pepř
PŘÍPRAVA RECEPTU
Špízy jsou sázka na jistotu. Jsou jednoduché, rychle připravené, praktické. A hrozně dobré! Na špejli se skvěle hodí vepřové maso, bývá tučnější, a tak se nevysuší a zůstane pěkně šťavnaté. Koření a vůně ohně masu dodá ten správný šmrnc. Arašídová omáčka z kokosového mléka a svěží okurkový salát zakápnutý limetovou šťávou vetkne známému a všemi oblíbenému pokrmu exotický nádech.
Postup:
Maso nakrájíme na kostky velké asi 3 cm. Ve velké míse promícháme sladkou papriku, kajenský pepř, bílý pepř (množství podle chuti), špetku soli a olej. Ve směsi obalíme maso a necháme ho marinovat asi 30 minut (nebo v lednici až 2 hodiny).
Pokud budeme na špízy používat špejle, namočíme je do vody, aby se při pečení nespálily.
Začneme přípravou omáčky. V pánvi nasucho opražíme arašídy. Necháme je chvíli zchladnout a poté rozrozmixujeme najemno, pár kousků můžeme nechat nahrubo. Oloupeme zázvor a cibuli. Oloupaý zázvor nastrouháme, cibuli najemno nakrájíme. V pánvi po arašídech rozehřejeme olej, vsypeme na něj zázvor a cibuli, opečeme je dozlatova. Přidáme chilli vločky, promícháme. Přilijeme kokosové mléko a vodu, osolíme, opepříme a vaříme na středním stupni zhruba 5 minut do zhoustnutí. Nakonec vmícháme arašídy a dochutíme limetovou šťávou.
Salát připravíme tak, že okurku nakrájíme na plátky tenké zhruba 3 mm. V misce prošleháme olej s limetovou šťávou, špetkou soli a pepře. Vzniklou zálivku přelijeme přes okurku a pořádně promícháme.
Rozehřejeme gril (nebo předehřejeme troubu na 190 °C). Maso napícháme na špízové jehly nebo špejle a upečeme ho doměkka, trvá to asi 15–20 minut. Je třeba ho pravidelně otáčet.
Grilované špízy podáváme s arašídovou omáčkou, okurkovým salátem a měsíčky limet na zastříknutí.
Pokud budeme na špízy používat špejle, namočíme je do vody, aby se při pečení nespálily.
Začneme přípravou omáčky. V pánvi nasucho opražíme arašídy. Necháme je chvíli zchladnout a poté rozrozmixujeme najemno, pár kousků můžeme nechat nahrubo. Oloupeme zázvor a cibuli. Oloupaý zázvor nastrouháme, cibuli najemno nakrájíme. V pánvi po arašídech rozehřejeme olej, vsypeme na něj zázvor a cibuli, opečeme je dozlatova. Přidáme chilli vločky, promícháme. Přilijeme kokosové mléko a vodu, osolíme, opepříme a vaříme na středním stupni zhruba 5 minut do zhoustnutí. Nakonec vmícháme arašídy a dochutíme limetovou šťávou.
Salát připravíme tak, že okurku nakrájíme na plátky tenké zhruba 3 mm. V misce prošleháme olej s limetovou šťávou, špetkou soli a pepře. Vzniklou zálivku přelijeme přes okurku a pořádně promícháme.
Rozehřejeme gril (nebo předehřejeme troubu na 190 °C). Maso napícháme na špízové jehly nebo špejle a upečeme ho doměkka, trvá to asi 15–20 minut. Je třeba ho pravidelně otáčet.
Grilované špízy podáváme s arašídovou omáčkou, okurkovým salátem a měsíčky limet na zastříknutí.
