Marcipánové uzle

  • Dezerty
  • Vánoce
  • 180 min
  • 10
Marcipánové uzle
3.0
466

Budete potřebovat

Hladká mouka 250 g
Polohrubá mouka 250 g
Droždí sušené pekařské Vitana 1 balení
Sůl špetka
Cukr krupice 50 g
Cukr s mandlovou příchutí Vitana 1 balení
Žloutky 50 ml
Smetana 33% (mléko) 2 ks
Marcipán 40% 250 ml
Dohotovení ↓ 150 g
Vejce na pomašlování 1 ks
Mandle plátky 100 g

Příprava receptu

Ohřejte smetanu, aby byla vlažná, přisypejte droždí, část cukru a polovinu mouky. Nechte na teplém místě vzejít kvásek.
Ve větší míse smíchejte zbytek mouky a cukru, sůl, olej, žloutky, nastrouhaný marcipán a kvásek. Propracujte, dokud nebude v míse hladké těsto. Pokud se lepí na stěny, přidejte trochu mouky. Těsto nechte kynout na teplém místě.
Vykynuté těsto, znovu propracujte a dejte znovu kynout. Tento postup ještě jednou zopakujte. Uzle budou vláčné i druhý den.
Vykynuté těsto rozdělte na 30 dílků. Vytvarujte kuličky a z nich vyválejte tenké válečky, které propletete do uzlů. Uzle nechte přikryté ještě chvíli vykynout. Poté pomašlujte rozšlehaným vejcem a posypejte plátky mandlí. Uzle pečte na 180 °C asi 8 -10 minut.
Uložit do pdf Tisknout

Kam pokračovat

Dukátové buchtičky s krémem