Budete potřebovat
Hladká mouka | 250 g |
Polohrubá mouka | 250 g |
Droždí sušené pekařské Vitana | 1 balení |
Sůl | špetka |
Cukr krupice | 50 g |
Cukr s mandlovou příchutí Vitana | 1 balení |
Žloutky | 50 ml |
Smetana 33% (mléko) | 2 ks |
Marcipán 40% | 250 ml |
Dohotovení ↓ | 150 g |
Vejce na pomašlování | 1 ks |
Mandle plátky | 100 g |
Příprava receptu
Ohřejte smetanu, aby byla vlažná, přisypejte droždí, část cukru a polovinu mouky. Nechte na teplém místě vzejít kvásek.Ve větší míse smíchejte zbytek mouky a cukru, sůl, olej, žloutky, nastrouhaný marcipán a kvásek. Propracujte, dokud nebude v míse hladké těsto. Pokud se lepí na stěny, přidejte trochu mouky. Těsto nechte kynout na teplém místě.
Vykynuté těsto, znovu propracujte a dejte znovu kynout. Tento postup ještě jednou zopakujte. Uzle budou vláčné i druhý den.
Vykynuté těsto rozdělte na 30 dílků. Vytvarujte kuličky a z nich vyválejte tenké válečky, které propletete do uzlů. Uzle nechte přikryté ještě chvíli vykynout. Poté pomašlujte rozšlehaným vejcem a posypejte plátky mandlí. Uzle pečte na 180 °C asi 8 -10 minut.