Budete potřebovat
máslo | 100 g |
vejce | 2 |
cukr moučka | 140 g |
polévkové lžíce medu /tekutého/ | 2 |
kávové lžičky Perníkového koření | 2 |
kávová lžička jedlé sody | 1 |
hladké mouky | 400 g |
vejce na mašlování | 1 |
Poleva s citronovou příchutí | 1 |
Cukr skořicový | 1 |
Citronový cukr s citrónovou kůrou | 1 |
bílek | 1 |
cukr moučka | 100-150 g |
Šťáva z citronu | ½ |
Příprava receptu
Máslo, vejce a moučkový cukr utřeme do pěny. Pak hmotu smícháme s ostatními surovinami v hladké těsto, které necháme odpočinout v chladu.Těsto vyvalujeme asi na 0,5 cm tloušťky a poté vykrájíme požadované tvary, které pokládáme na plech s pečícím papírem.
Pečeme při 170 stupních do zlatova, hned po vyndání ještě horké potřeme rozmíchaným vajíčkem. Perníčky tak zůstanou lesklé a póry vzniklé pečením se srovnají, tudíž se bude nanášet poleva krásně rovnoměrně.
Zdobení:
Vychladlé perníčky potahujeme rozpuštěnou citronovou polevou a sypeme skořicovým nebo citronovým cukrem. Nakonec si připravíme glazuru, a to tak že bílek třeme se šťávou z citronu za stálého přisypávání moučkového cukru, dokud nezískáme hladkou bílou hmotu. Glazuru poté naplníme do papírového sáčku /kornoutku, uzavřeme, odstřihneme špičku a zdobíme kontury perníčků.
Videorecept: https://www.youtube.com/watch?v=d1mvhyZbenA&feature=youtu.be