Vánoční lízátka

  • Dezerty
  • Vánoce
  • 90 min
  • 0
Vánoční lízátka
3.0
2507

Budete potřebovat

měkké máslo 70 g
jemný pískový cukr 70 g
vejce 1
hladká mouka 75 g
Kypřicí prášek do pečiva ½
plnotučný tvaroh 60 g
moučkový cukr 70 g
Cukr s rumovou příchutí 1
Poleva s marcipánovou příchutí 1
Poleva kakaová 1
Poleva s citronovou příchutí 1
lískové oříšky 100 g
hořká nebo mléčná čokoláda (dle oblíbenosti) 100 g
balení špejlí 1

Příprava receptu

Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme vejce a pořádně promícháme. Ručně přimícháme prosátou mouku s kypřícím práškem. Těsto dáme do formy průměr 16 cm vymazané tukem a vysypané hladkou moukou a pečeme asi 30 minut při 170 stupních. Pak ho necháme asi 30 minut vychladnout ve formě než ho vyklopíme na mřížku, kde úplně vychladne.

Čerstvý tvaroh promícháme s moučkovým cukrem a cukrem s rumovou příchutí Vitana. Pečenou buchtu rukama rozdrobíme do misky. Tvarohovou směs promícháme s rozdrobenou buchtou a ze vzniklé hmoty vytvarujeme kuličky cca 12- 16 kusů. Ty dáme asi na hodinu do ledničky nebo mrazáku, aby ztuhly.

Když jsou kouličky dobře vychlazené, napícháme do nich špejle. Obalujeme v marcipánové, citronové nebo kakaové polevě a ozdobujeme sypáním v podobě nadrobno nakrájených lískových ořechů nebo čokolády. Praktické je ponořit konce špejlí několik centimetrů do polevy, než je stejně hluboko zapíchneme do kouliček. Ty budou pak na špejli lépe držet. Ještě před podáváním můžeme odekorovat mašličkou.

Videorecept: https://www.youtube.com/watch?v=lW3lNG90BdY
Uložit do pdf Tisknout

Kam pokračovat

Grilované masové válečky