Budete potřebovat
máslo | 85 g |
cukr krupice | 85 g |
vejce | 1 |
hladká mouka | 110 g |
kypřicí prášek | ¼ sáčku |
mandle plátky | 7 g |
perníkové koření | ¼ sáčku |
sušené ovoce (meruňky, zázvor, švestky, rozinky) | 50 g |
pomerančová kůra mletá | 2 g |
šťáva z pomeranče | ¼ ks |
skotská whisky | 2 lžíce |
žloutek | 1 |
citronová kůra mletá | 2 g |
Příprava receptu
Vymažeme si formu zajíčka (velikost 20 cm) máslem a vysypeme hladkou moukou. Přebytečnou mouku z formy sklepeme. Necháme si povolit máslo, které vyšleháme s cukrem moučkou do hladkého krému.Postupně přišleháváme vejce, whisky a zakápneme pomerančovou štávou. Do mouky zamícháme citrónovou, pomerančovou kůru, nakrájené sušené ovoce, mandlové plátky, kypřící prášek, perníkové koření. Do vyšlehané směsi vařečkou zamícháme mouku s přísadami. Těstem naplníme zajíčka, přiklopíme a dáme do vyhřáté trouby na 170 °C po dobu 50 minut. Po upečení nechte krátce vychladnout, odklopte horní část formy a nechte zajíčka dalších deset minut chladnout. Po částečném vychladnutí vyklopte zajíčka z formy a dozdobte.