zavřít

MENU

Recepty

ZPĚT NA Recepty

Letní jahodový dort

2,8 Hodnotilo: 20 lidí
Chod
Dezerty
Příležitost
Oslava
Náročnost
Střední
Doba přípravy
120 min.
Počet osob
8 osoby
Autor
Vitana

CO BUDEME POTŘEBOVAT

Piškoty ↓
Mouka hladká
210 g
Cukr krupice
210 g
Bílky
160 g
Žloutky
120 g
Cukr moučka na posypání piškotů
Vanilková pěna ↓
Plnotučné mléko
200 ml
Vanilkový lusk dřeň
1 ks
Vanilkový cukr Vitana
1 ks
Želatina plátková
6 g
Bílá čokoláda
270 g
Smetana 33 %
270 g
Jahody ve žloutkové pěně ↓
Plnotučné mléko
110 g
Žloutky
70 g
Cukr vanilín Vitana
2 ks
Cukr krupice
40 g
Želatina plátková
7 g
Smetana 33%
260 g
Jahody
170 g
Dohotovení ↓
Jahody
300 g
Borůvky
100 g
Piškoty
 
 

PŘÍPRAVA RECEPTU

Piškoty »
Technologický postup: cukr krupici rozdělte na třetiny. Vyšlehejte do pevné pěny žloutky s 1/3 cukru krupice. Druhou misku lehce vymažte octem a v ní vyšlehejte bílky se 2/3 cukru krupice. Pevný sníh ručně, zlehka a krátce zamíchejte do vyšlehaných žloutků. Nakonec krátce a zlehka zamíchejte prosátou mouku. Stříkejte na pečící papíry širokou hladkou trubičkou. Připravené piškoty posypte před pečením cukrem moučkou. Předehřejte si pečící troubu na 170 °C. Pečeme do zlatavé barvy asi 10 minut.

Vanilková pěna »
Technologický postup: vanilkový lusk rozkrojte podélně a nechte 1 hodinu luhovat v mléce. Pokud chcete intenzivnější chuť, můžete vanilkový lusk luhovat v mléce přes noc. Mléko i s vanilkovým luskem, vanilkovým cukrem přiveďte k bodu varu. Do misky nasypejte nebo rozlámejte tabulky bílé čokolády. V druhé misce ve studené vodě namočte plátkovou želatinu. Po převaření mléka kastrůlek odstavte a vyndejte vanilkové lusky. Ze studené vody vyndejte nabobtnanou želatinu a zamíchejte v teplém mléce. Želatina se po zamíchání rozpustí. Tekutou část přelejte přes bílou čokoládu a zamíchejte. Vznikne hladká, elastická a lesklá struktura. V poslední misce vyšlehejte smetanu do pevné šlehačky. Šlehačku ručně a krátce zamíchejte do čokoládové emulze, která má okolo 30 °C. Pokud bude mít více stupňů, může šlehačka povolit, pokud bude příliš chladná, může rychle tuhnout. Pokud pěna zatuhává, lehce jí nahřejte. Připravte si dortovou formu. Dno formy vyložte pečícím papírem. Na dno naskládejte cukrářské piškoty a zalejte piškoty. Nejdříve zalejte do půlky piškoty, počkejte dvě minuty a dolejte pěnu do ráfku, zabráníte uvolnění piškotů ode dna formy.

Jahody ve žloutkové pěně »
Technologický postup: Ve studené vodě nechte nabobtnat želatinu. Ohřejte mléko na 80 °C, přimíchejte žloutky a želatinu bez vody. Jahody omyjte a nakrájejte na čtvrtky. Žloutkovou pěnu přelijte přes nakrájené jahody. Vyšlehejte smetanu do tuhé šlehačky. Šlehačku ručně a krátce zamíchejte do pěny s jahodami. Takto připravenou jahodovou pěnu přelijte na zatuhlou vanilkovou pěnu. Nechte v lednici vychladnout.

Dohotovení »
Technologický postup: Druhý den strany ozdobte zbytkem piškotů, spojte je barevnou stuhou. Omyjte jahody, nakrájejte je na čtvrtky. Horní část dortu ozdobte jahodami, borůvkami, popřípadě sezonní květenou.

  • PRODUKTY

  • RECEPTY

  • AKTUALITY

  • KONTAKTY

POŠLETE RECEPT E-MAILEM?
ODESLAT
X ZAVŘÍT

Letní jahodový dort

X ZAVŘÍT

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

PŘEČTĚTE SI VÍCE ZAVŘÍT