Budete potřebovat
Těsto ↓ | |
polohrubá | 600 g |
Droždí sušené | 1 ks |
Sůl | špetka |
Cukr krupice | 100 g |
Olej | 100 g |
Žloutky | 2 ks |
Vejce | 1 ks |
Mléko | 250 g |
Prášek do pečiva Vitana | 1 ks |
Žloutek na pomašlování | 2 ks |
Povidlová náplň ↓ | |
Povidla | 200 g |
Rum | 10 g |
Tvarohová náplň ↓ | |
Tvaroh | 250 g |
Citrónový cukr Vitana | 1 ks |
Vejce | 1 ks |
Cukr moučka | 10 g |
Mléko | 10 g |
Příprava receptu
Těsto »
Technologický postup: do mísy nalijte vlažné mléko, přisypejte ½ cukru a 1/3 mouky se sušeným droždím. Nechte vykynout kvásek pod čistou utěrkou. Vykynutý a naběhlý kvásek smíchejte se zbytkem mouky, ve které je zamíchaný kypřící prášek, olej, žloutky, vejce, sůl. Podle hustoty těsta přilévejte mléko. Těsto vařečkou vymíchávejte, tak dlouho až bude těsto hladké a pevné. Nesmí být ale tuhé, aby těsto správně zvedalo svůj objem. Hladké těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 20 minut na teplém místě. Vařečkou znovu těsto promíchejte, aby z těsta vyprchal oxid uhličitý a nechte těsto podruhé kynout. Nakynuté těsto, rozdělte na 25 stejných dílků a v dlaních vytvořte kuličku. Kuličky z kynutého těsta rovnejte na pomoučený vál. Přikryjte je čistou utěrkou a nechte kuličky kynout asi 10 – 15 minut. Nakynuté kuličky, otočte a každou prsty rozplácněte. Do středu placičky nastříkejte pusinku z povidel a zabalte. Hladkou částí naplněné koláče skládejte na plechy. Mezi koláčky nechte 10 cm mezeru. Plech z koláči přikryjte utěrkou a nechte 10 minut nakynout. Nepatrně každý koláč zploštěte, střed lehce prsty prohlubte 0,5 cm. Koláče pomažte žloutky, na střed koláče nastříkejte pusinku z tvarohu. Můžete dozdobit rozinkou. Rozehřejte troubu na 180 °C. nakynuté koláče vložte do trouby a pečte 15 – 20 minut do zlatavé barvy. Po upečení nechte koláče vychladnout a před podáváním pocukrujte.
Povidlová náplň »
Technologický postup: povidla smíchejte s rumem. Naplňte do sáčku a plňte koláče.
Tvarohová náplň »
Technologický postup: v míse vařečkou smíchejte tvaroh s cukrem. Přidejte vejce a podle konzistence mléko. Tvarohovou náplní naplňte cukrářský sáček a stříkejte pusinky na nakynuté koláče.