
KRÁSNÉ VELIKONOCE!
Velikonoční recepty

Velikonoční linecká vajíčka
Do hladké prosáté mouky zamícháme kypřící prášek s vinným kamenem. V míse spojíme povolené máslo s citrónovým a vanilkovým cukrem a cukrem moučkou. Přidáme vejce a do kašovité hmoty zapracujeme mouku.
Zobrazit celý recept- Druh jídla Dezerty
- Obtížnost Snadné
- Příprava 60 min.

Máslový mazanec
Do vlažného mléka přisypeme malou část cukru, malou část mouky a sušené droždí. Necháme vzejít na teplém místě. Mezi tím si do mísy nasypeme polohrubou mouku, špetku soli, vanilkový cukr, zbytek cukru krupice a kypřící prášek. Máslo si rozpustíme a necháme zchladit, abychom ho na těsto nenalili příliš teplé.
Zobrazit celý recept- Druh jídla Dezerty
- Obtížnost Obtížné
- Příprava 360 min.

Kornoutky s pěnou z nivy a majonézy
Listové těsto rozválíme na rozměr 30 cm x 40 cm. Nařežeme z něj cca 1 cm široké pásy, které následně pomašlujeme žloutkem. Jednotlivé pásy natočíme na kornoutky a pečeme na 180°C dozlatova.
Zobrazit celý recept- Druh jídla Dezerty
- Obtížnost Snadné
- Příprava 60 min.

Velikonoční volská oka
Dáme vařit 180 g cukru krupice s vodou. Až se začne cukerný rozvar vařit, začneme šlehat bílky se zbytkem cukru krupice a vanilkovým cukrem. Cukr moučku si prosejeme a dáme ji prozatím bokem.
Zobrazit celý recept- Druh jídla Dezerty
- Obtížnost Snadné
- Příprava 60 min.

Velikonoční zajíčci
Do prosáté mouky zamícháme kypřicí prášek. Máslo si necháme povolit a poté ho zaděláme s cukrem a vejci. Do vzniklé směsi vmícháme zbylé sypké suroviny. Těsto zabalíme a necháme hodinu odležet v lednici. Poté ho rozválíme a vykrajujeme velikonoční tvary.
Zobrazit celý recept- Druh jídla Dezerty
- Obtížnost Snadné
- Příprava 60 min.

Skotský (biskupský) zajíček
Vymažeme si formu zajíčka (velikost 20 cm) máslem a vysypeme hladkou moukou. Přebytečnou mouku z formy sklepeme. Necháme si povolit máslo, které vyšleháme s cukrem moučkou do hladkého krému.
Zobrazit celý recept- Druh jídla Dezerty
- Obtížnost Střední
- Příprava 70 min.

Jehněčí pečeně s bylinkovým kuskusem
Jehněčí hřbet nařežeme na povrchu do mřížky, vetřeme sůl, pepř, posypeme rozmarýnem a česnekem, zalijeme olivovým olejem a zakryté necháme alespoň dvě hodiny uležet v ledničce.
Zobrazit celý recept- Druh jídla Hlavní chod
- Obtížnost Střední
- Příprava 165 min.

Mrkvový bezlepkový dort
Žloutky s cukrem vyšleháme do husté pěny a přidáme pomerančovou šťávou, pak přidáme ostatní suroviny, a nakonec zlehka přimícháme sníh z bílků.
Zobrazit celý recept- Druh jídla Dezerty
- Obtížnost Střední
- Příprava 60 min.

Velikonoční nádivka s kopřivami a špenátem
Troubu rozehřejeme na 200°C, toastový chléb nakrájíme na kostičky, vložíme na plech a pečeme cca 5 minut, poté jej přendáme do větší mísy a zalijeme mlékem Uzenou krkovici nakrájíme na malé kostičky, orestujeme na sádle na pánvi, necháme vychladnout.
Zobrazit celý recept- Druh jídla Hlavní chod
- Obtížnost Střední
- Příprava 90 min.

Jidáše
Mléko zahřejeme, přidáme droždí trochu cukru a vytvoříme kvásek. Po vykynutí přidáme ostatní suroviny, propracujeme v jemné, nelepivé těsto, které necháme opět nakynout.
Zobrazit celý recept- Druh jídla Dezerty
- Obtížnost Snadné
- Příprava 105 min.

Tvarohový mazanec
Tvaroh, změklé máslo, cukr a vejce utřeme do hladka. Pak přidáme ostatní suroviny a propracujeme v tužší těsto na konec vpracujeme spařené rozinky a mandle, část mandlí si necháme na posypání.
Zobrazit celý recept- Druh jídla Dezerty
- Obtížnost Snadné
- Příprava 45 min.

Pečené kuře s česnekem a cherry rajčaty
Kuře pokojové teploty opláchneme a důkladně osušíme papírovou utěrkou. Tak získáme křupavou kůrčičku! Dovnitř kuřete vložíme pokrájené bylinky a nadrobno nasekané stroužky česneku, smíchané se dvěma lžícemi rozpuštěného másla.
Zobrazit celý recept- Druh jídla Hlavní chod
- Obtížnost Střední
- Příprava 120 min.

Velikonoční muffiny
Vejce a všechen cukr dáme šlehat (nedošleháme), a poté přimícháme mouku, kypřicí prášek a rozpuštěné máslo. Dle chuti můžeme přidat oříšky, rozinky, kandované ovoce a naplníme do košíčků na muffiny a pečeme při 180°C cca. 20 minut. Po upečení a vychladnutí zdobíme bílkovým sněhem.
Zobrazit celý recept- Druh jídla Dezerty
- Obtížnost Střední
- Příprava 60 min.

Plněná kuřátka
Symbolem Velikonoc jsou vejce, které značí zrození nového života. Chcete letošní Velikonoce udělat radost vašim dětem i mile překvapit návštěvu? Vyrobte vajíčková kuřátka, která nejen výborně chutnají, ale i roztomile vypadají.
Zobrazit celý recept- Druh jídla Svačina
- Obtížnost Střední
- Příprava 40 min.
Vyrobeno pro Velikonoce
s láskou